Foto: Kristin Renulf

Företag i Vaggeryd varslar

Uppdaterad
Publicerad

Företaget AQ Enclosure Systems i Vaggeryd varslar 65 anställda om uppsägning.

Företaget har 130 anställda i Vaggeryd och närmare 40 i Falköping. De tillverkar och monterar tunnplåtsdetaljer och kompletta maskinsystem. Företaget med huvudkontor i Vaggeryd har funnits i mer än 80 år.

Företagets vd Martin Elm säger till SVT Jönköpingsnytt att orsaken är att konkurrensen från låglöneländer ökat den senaste tiden.

Nu ska delar av tillverkningen istället ske i fabrikerna i Estland och Bulgarien. Nyligen investerade AQ Enclosure Systems 20 miljoner i nya plåtbearbetningsmaskiner i Vaggeryd, men enligt ledningen är det inte utkastade pengar eftersom de på sikt räknar med att stärka företaget i Vaggeryd.

Varsel även i somras

Så sent som i juni förra året varslades 25 anställda om uppsägning på företaget. Imorgon inleds MBL-förhandlingar.

– Det är jobbigt. Det är många som påverkas av det här, säger Joakim Samuelsson vice ordförande i IF Metallklubben.

Han säger att han ändå har förståelse för de åtgärder som företaget gör eftersom de satsar på andra bitar för att långsiktigt bygga upp företaget.

Enligt Besim Matoshi, ordförande i IF Metall Västbo-Östbo ser arbetsmarknaden i länet bra ut.

– Vi har många företag som söker kompetens nu. De anställda på det här företaget ligger bra till eftersom de har en bred kompetens.

AQ Enclosure Systems var tidigare Flextronics med runt 1500 anställda. 2004 köptes det upp av nuvarande ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.