Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bakgrunden till detta är en förhoppning om att bättre kollektivförbindelser mellan städerna i slutändan skulle gynna näringslivet i Markaryd. Foto: Frida Lindhe / SVT

Näringslivet i Markaryd går ihop – vill betala bussturer till Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Utökade kollektivförbindelser till och från Halmstad har länge varit efterlängtat i Markaryd. Idag går det en buss direkt i båda riktningarna, men inga tåg. Nu verkar näringslivet ha hittat en lösning – tillsammans går de ihop för att finansiera fler bussturer.

Kollektivförbindelserna mellan Markaryd och Halmstad håller inte måttet, det menar Gerteric Lindqvist som är vd på företaget Nibe i Markaryd.

– Näringslivet är väldigt expansivt i Markaryd, samtidigt som väldigt många ungdomar åker till Halmstad för att studera på högskolan, säger han.

Markaryd

Idag går det en buss direkt i båda riktningarna, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Men det ska det bli ändring på, om näringslivet får bestämma.

2,5 miljoner per år

Nibe och ungefär 150 andra företag i Markaryd har gått ihop och sagt sig villiga att finansiera hälften av kostnaden för fler bussturer på sträckan. Det handlar om ungefär 2,5 miljoner kronor per år.

– Nu ska vi försöka ordna bussförbindelser som går åtta till nio gånger i varje riktning, per dag, som då också ska passa skoltider och arbetstider, säger Gerteric Lindqvist.

Näringslivet gynnas

Bakgrunden till detta är en förhoppning om att bättre kollektivförbindelser mellan städerna i slutändan skulle gynna näringslivet i Markaryd.

Både att arbetare kan ta sig till Markaryd från Halmstad – men också att unga kan åka till Halmstad för att utbilda sig och så småningom komma tillbaka till Markaryd.

Region Kronoberg har sagt ja

Enligt Gerteric Lindqvist har region Kronoberg redan sagt ja till lösningen, men de väntar fortfarande på svar från region Halland. Om båda säger ja är tanken att trafiken ska vara igång redan från och med årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet