Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grannar till bygget kräver att marken återställs Foto: SVT

Byggbolaget skövlade skog utan tillstånd – grannarna kräver att den återställs

Uppdaterad
Publicerad
Skanska avverkade olovligt skog i ett område i Växjö där en ny stadsdel ska byggas. Men företaget hade missat att söka tillstånd hos Skogsstyrelsen.

På södra Teleborg i Växjö är förberedelserna i full gång med att bygga ett nytt bostadsområde. För att nödvändiga undersökningar av marken ska kunna göras har Skanska avverkat ett mindre skogsområde, omkring en hektar stort. Men avverkningen anmäldes aldrig till Skogsstyrelsen, vilket måste göras om ytan är större än en halv hektar.

Grannar till bygget – som nu är stoppat – har tidigare överklagat till Mark- och miljööverdomstolen. Man har nu också lämnat in en ansökan om tillsynsärende till Växjö kommun med en begäran om ett omedelbart stopp och återställande.

Mikael Hallerboij är en av grannarna som har överklagat byggplanerna.

– Skanska har i det här området börjat att avverka mot detaljplanen, fast den inte har vunnit laga kraft. Jag tycker att det är lite märkligt att man föregår Mark-och miljööverdomstolens beslut, säger Mikael Hallerboij.

Beklagar fel

Området som saken handlar om är ungefär en hektar stort och består av blandad skog. Alexander Liljenberg är affärschef för Skanska och han beklagar att det har blivit fel.

– Det här är en intern kommunikationsmiss hos oss. Kommunen har avverkat skogen, och det på uppdrag från oss. Det här är väldigt beklagligt, och vi skulle naturligtvis skickat in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen säger Alexander Liljenberg.

Glömt att anmäla

Skanska som äger området har laglig rätt att avverka sin egen skog men måste följa reglerna i Skogsvårdslagen. Där står att man måste anmäla avverkningen till Skogsstyrelsen om området är större än en halv hektar. Om det visar sig att Skanska har gjort fel så kan det enligt Jerker Bergdahl vid Skogsstyrelsen bli tal om ett brott mot Skogsvårdslagen vilket kan straffas med böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet