Foto: Carl Carlert/Richard Söderberg

Åklagaren har inlett förhör med pojkarna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen inleddes förhör med de fem 13-åriga pojkar som misstänks ligga bakom branden på Sandsbro skola i Växjö.

Läs också: ”Det är skolans hjärta som brunnit”

– Vi inleder förhör under tisdagseftermiddagen. Vid dessa tillfällen kommer ett juridiskt ombud, socialtjänst samt vårdnadshavare att vara med, säger kammaråklagare Marcus Sjöstrand.

Med tanke på att branden inträffade i tätbebyggt område samt att så pass betydande värden gått upp i rök – har åklagaren beslutat att rubricera det misstänkta brottet som grov mordbrand.

Om det visar sig under utredningens gång att de misstänkta 13-åriga pojkarna gjort sig skyldiga till brott kan det handla om att vårdnadshavare kan få betala skadestånd.

– Här handlar det om minderåriga barn, vid försummelse ifrån vårdnadshavarens sida kan det röra sig om att de gör sig skyldiga till att betala skadestånd, säger Marcus Sjöstrand.

Har de misstänkta 13-åringarna erkänt brott?

– Det är ingenting jag varken vill eller kan kommentera på det här stadiet, säger Marcus Sjöstrand.

Vet ni hur dessa minderåriga lyckats komma över fyrverkerier?

– Det kan jag i nuläget inte heller kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.