Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Bergkvara är attraktivt och nya bostäder skulle göra Bergkvara än mer attraktivt, säger kommunalrådet i Torsås Henrik Nilsson Bokor (S). Men innan det kan bli fråga om att bygga nytt i det gamla hamnområdet måste det undersökas och saneras. Foto: Karin Ahlgren

Gammal soptipp kan bli nytt bostadsområde i Torsås kommun

Publicerad

Det har inte gått så lång tid sedan Torsås kommun köpte och lät riva den stora silon som fanns i Bergkvara hamn. Och nu finns det förhoppningar från kommunledningens sida att det gamla hamnområdet skulle kunna bli ett område där människor kan bo.

– Vi tänker oss att det inte ska bli flera mindre hus utan ett par större, kanske sju eller åtta våningar stort, där silon stod, säger Torsås kommunalråd Henrik Nilsson Bokor (S)

Men vägen till det målet är långt ifrån spikrak, när det gjorts provborrningar i området har det visat sig att marken är förorenad.

– Det har ju varit en soptipp här och ska man bygga bostäder gäller särskilda villkor, säger Henrik Nilsson Bokor.

Kan kosta 50 miljoner

Innan Torsås kommun kan komma vidare i processen med att bygga i Bergkvara hamn måste området undersökas och saneras från de föroreningar som finns. Och vilka kostnader det handlar om är i högsta grad oklart. Siffran 50 miljoner kronor har nämnts i det sammanhanget.

– Men det är bara en spekulation, vi vet inte än vad det kommer att kosta. Men vi vet att för att vi ska kunna sanera området så behöver vi statligt stöd.

”En guldklimp”

Torsås kommun har avsatt 500 000 kronor för att göra de undersökningar som krävs för att komma vidare i processen.

– Men för en liten kommun som vi är, så är det svår att få ta del av statliga pengar. Det är nästan som ett dyrt lotteri. Det är som med landsbygdsutveckling att det är de stora kommunerna som kan agera i de frågorna. För oss är 500 000 kronor väldigt mycket pengar. Men vi tycker att vi sitter på en guldklimp här, det kan bli väldigt bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer