Förre riksåklagaren Anders Perklev som i dag är president i Svea hovrätt. Foto: TT

Förre riksåklagaren vill se höjt maxstraff för olovlig körning

Publicerad

Thomas Hagmans förslag om att införa personliga körförbud för de som upprepat döms för olovlig körning och rattfylleri får inte stöd av förre riksåklagaren Anders Perklev. Han menar i stället att en höjning av maxstraffet från sex månader till ett år skulle vara lättare att genomföra.

Anders Perklev säger att han är helt enig med Thomas Hagman om att det borde vara möjligt att häkta personer som upprepat gör sig skyldiga till rattfylleri och grov olovlig körning. Men han menar att det skulle uppnås genom att maxstraffet för grov olovlig körning höjs från dagens sex månader till ett år.

Är redan förbjudet att köra utan körkort

– Hagmans förslag är en intressant tanke. Men det är ju redan förbjudet att köra om man inte har körkort och det gör att förslaget kan ge fel signal. Jag tror därför att det inte är en framkomlig väg, säger Anders Perklev till SVT Nyheter Småland.

Anders Perklev säger att de som har begått brott tidigare straffas hårdare än de som döms för första gången. Brottet olovlig körning betraktas som grovt bland annat om det begås av en person som har fått sitt körkort indraget eller som kör olovligt vanemässigt. Därför skulle en höjning av maxstraffet för de som upprepat gör sig skyldiga till olovlig körning få samma effekt på återfallsförbrytarna som Hagmans förslag, menar Perklev.

–  Själva grundfrågan i det här handlar om straffnivån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Återfallsförbrytarna på de småländska vägarna

Mer i ämnet