Foto: Carl Carlert

Försäkringsbolag: ”Ovanligt att föräldrarna blir skadeståndsskyldiga”

Uppdaterad
Publicerad
Hur mycket pengar som föräldrarna till barnen som startade branden i Sandsbro skola till slut får betala är ovisst. SVT Nyheter Småland har pratat med en verksamhetsspecialist hos försäkringsbolaget Folksam om vad som kan gälla vid skadeståndsanspråk. ”Det vanliga är att barnet självt får skadeståndskravet”, säger Frida Ljungdahl på Folksam.

Föräldrarna till barnen som orsakade branden för ett år sedan då Sandsbro skola förstördes krävs på 25 miljoner kronor av skolans försäkringsbolag. Men hur mycket föräldrarna riskerar att få betala är svårt att säga, enligt försäkringsbolag som SVT Nyheter Småland har pratat med.

– Hypotetiskt finns en maxgräns på fem miljoner kronor som kan betalas ut från ett försäkringsbolag vid skador orsakade av privatpersoner, säger Frida Ljungdahl, verksamhetsspecialist hos Folksam.

Så mycket som fem miljoner kronor kronor gäller om det handlar om skada orsakad av vårdslöshet eller vid uppsåtlig skada av barn under tolv år eller av person som varit påverkad av allvarlig psykisk störning, enligt Frida Ljungdahl.

Ovanligt med krav på föräldrar

– Det är ovanligt att föräldrarna blir fullt skadeståndskyldiga för handlingar orsakade av barn. Föräldrarna kan ha ett begränsat, solidariskt ansvar för brottsliga handlingar som barnet har begått. Det är betydligt mer vanligt att barnen själva får skadeståndskravet, säger Frida Ljungdahl.

Om kravet är särskilt betungande för det barn eller den vårdnadshavare som får det mot sig ska domstolen ta det i beaktande, förklarar Frida Ljungdahl.

”Svårt få hjälp vid uppsåt”

– Domstolen kan då välja att jämka skadeståndskravet om den till exempel vill ta särskild hänsyn till barnets ringa ålder och betalningsförmåga. Men principen är att det är svårt att ekonomisk hjälp från sitt försäkringsbolag när det handlar om uppsåtliga skador, säger Frida Ljungdahl.föräldrar

FOTNOT: Vilket eller vilka försäkringsbolag som föräldrarna i det aktuella fallet har är okänt för SVT. Därför utgår texten ovan från ett generellt perspektiv. Det är alltså svårt att i nuläget veta hur mycket föräldrarna måste betala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbranden i Sandsbro

Mer i ämnet