Så här såg det ut dagen efter branden på Sandsbro skola i Växjö Foto: SVT

Föräldrarna kan tvingas att betala för branden

Uppdaterad
Publicerad

Snart ett år efter branden på Sandsbro skola i Växjö finns ännu inget beslut om skadeståndsanspråk. Två minderåriga pojkar har erkänt att de orsakat branden till följd av fyrverkerier och om familjerna kommer få betala återstår att se.

Det är skolans försäkringsbolag Protector som utreder skadeståndsdelen efter branden den 1 januari i år. Enligt dem har man ännu inte fattat beslut i frågan om skadeståndskrav.

Beslut i januari

– I alla fall så tittar vi på och gör en bedömning om det är någon som är skadeståndsskyldig. Än så länge har vi inte framställt några skadeståndsanspråk. Jag kan inte gå in i detalj i ärendet men det är inte omöjligt att det kommer, säger Mikael Hellberg skadechef egendom och ansvar på Protector.

Skolbranden i Sandsbro

I början av januari väntas ett slutgiltigt besked och det står då klart om vårdnadshavare till de båda minderåriga pojkarna kommer få betala skadestånd för det branden orsakade Sandsbro skola.

– Vi försöker titta på en helhetsbild, vilket försäkringsskydd som familjerna själva har till exempel. När det är skador med stora belopp så är det väldigt få personer som kan betala och då betyder deras egen försäkring en hel del, säger Mikael Hellberg.

”Principiellt viktigt”

Branden på skolan i Sandsbro är försäkringsbolagets största ärende i år och skadechefen säger att ett skadeståndsanspråk kan ha en förebyggande effekt.

– Principiellt är det viktigt att framföra skadeståndsanspråk för det har en viss typ av preventiv funktion, säger han.

Men vad händer då om man inte kan betala?

– Om man inte kan betala så kan det handla om att försöka hitta en förlikningslösning som är rimlig för samtliga parter. Man kan då komma överens om ett belopp som är lämpligt efter de förutsättningar som finns, säger Mikael Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbranden i Sandsbro

Mer i ämnet