Annelie Björkhagen Turesson, forskare i socialt arbete, menar att kommunens utredning har allvarliga brister eftersom den saknar barnperspektivet. Foto: Malmö universitet

Forskare kritisk mot utredning: ”Barnrättsperspektivet är osynligt”

Uppdaterad
Publicerad

Annelie Björkhagen Turesson, lektor i socialt arbete vid Malmö universitet, menar att Ljungby kommun i sin utredning har missat barnperspektivet. Något som de enligt lag är skyldiga att beakta.

– Att hamna och bo i en bil, det skriver ju till och med Socialstyrelsen uttryckligen i sin vägledning, att det är något som är helt oacceptabelt. Och det är ju viktigt att lyfta upp och visa att det här har ju inte blivit bra för flickan, säger Annelie Björkhagen Turesson.

Både barnkonventionen och socialtjänstlagen säger att allt arbete inom socialtjänsten som riktar sig mot barn ska beakta barnets bästa. Därför menar Annelie Björkhagen Turesson att kommunen borde ha intervjuat Anna själv när de tittade på ärendet i efterhand.

15-åring tvingades bo i en bil

Menar att flickan själv borde ha intervjuats

– Jag menar att barnperspektivet och barnrättsperspektivet har varit osynligt i mycket av det arbete som har gjorts. Man har ju inte pratat med flickan själv och frågat ”hur har vårt arbete blivit för dig?”, säger Annelie Björkhagen Turesson.

Enligt Magnus Wallinder, som är socialchef i Ljungby, har utredningens fokus varit att titta på enbart handläggningen av ärendet, och inte på konsekvenserna.

– Det här med att gå till botten med själva konsekvenserna det har haft för flickan, det är snarare så att det inte det har varit fokus utifrån att det är inte det vi behöver göra för att konstatera vilka fel vi har gjort i vår organisation, säger Magnus Wallinder.

Kommunens utredare skriver om ett av de beslut som kommunen fattade att hon inte ser ”några juridiska skäl till att handläggningen skulle ha hanterats på annat sätt”. Men Annelie Björkhagen Turesson menar att det inte går att särskilja handläggningen från konsekvenserna den får.

– Man gör inte rätt i handläggningen om det inte blir rätt för barnet, säger Annelie Björkhagen Turesson.

Socialchefen: ”Har anledning att ifrågasätta om vi gjorde rätt”

Men när Magnus Wallinder får frågan om kommunen verkligen såg till Annas bästa när de nekade henne stöd innan hon tvingades flytta in i bilen, så är han självkritisk.

– Vi har anledning att ifrågasätta om vi gjorde rätt vid det tillfället. Med facit i hand.

Efter att Anna bott i bilen ett tag insåg Annas pappa och hans nya fru det ohållbara i situationen. De började därför att planera för att gifta bort Anna i hennes hemland Rumänien. Anna berättade detta för skolpersonal hemma i Ljungby som hon hade kontakt med, och de slog omedelbart larm till socialen i Ljungby. Men de gjorde ingen polisanmälan.

Annelie Björkhagen Turesson menar att en kommun som får till sig den typen av uppgifter alltid måste agera snabbt, och inte bara genom en polisanmälan.

– Oavsett vad så är det viktigt att skydda henne och att göra det snabbt.

Lämnade ifrån sig utredningen för snabbt

Även Ljungby kommun ser brister på den här punkten och menar att de borde ha utrett misstankarna innan de lämnade över ärendet till den kommun där Anna just då befann sig.

– Vi borde ha tagit hand om det här ärendet i vår egen kommun och gjort andra ställningstaganden. Men nu gjorde vi inte det så det går liksom inte att vrida klockan tillbaka när det gäller just den tiden, jag kan inte svara på något annat sätt än så. Utan det är ju de följderna som det fick helt enkelt, säger Magnus Wallinder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15-åring tvingades bo i en bil

Mer i ämnet