Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Heintz, AI-forskare på Linköpings universitet om AI-fusk och hemtentor. Foto: TT

Forskare förklarar: Så svårt är det att upptäcka AI-fusk på universiteten

Uppdaterad
Publicerad

Studenter varnas eller stängs av på grund av AI-fusk, vilket lett till att fler universitet valt att slopa eller ersätta hemtentor. I videon förklarar Fredrik Heintz, AI-forskare på Linköpings universitet, om hur svårt det är att upptäcka AI-fusk och om slopning av hemtentor är nödvändig .

Mer än 90 elever stängdes av eller varnades år 2023 på grund av användning av bland annat AI-styrda textroboten Chat GPT, visar en granskning från P4 Jönköping. Året därpå innan förekom det inget registrerat AI-fusk alls.

– Troligen så kommer avstängningar eller varningar stiga av den anledningen att man (lärosätena reds anm) inte anpassat sina regler och då blir det säkert fler som bryter mot dem och därmed ökar antalet fall, enligt Fredrik Heintz, AI-forskare på Linköpings universitet.

Hör Fredrik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.