Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Ammert, prorektor på Linnéuniversitetet säger att många lärare uppfattar att hemtentan inte spelat ut sin roll och att man fortfarande kan använda den. Foto: Arta Tahiri/SVT

Trots risken för AI-fusk: Linnéuniversitetet fortsätter med hemtentor

Uppdaterad
Publicerad

Flera universitet, bland annat Stockholms och Göteborgs, har valt att slopa hemtentor på grund av att AI-fusk förekommer bland studenter. Men på Linnéuniversitet är ledningen inte orolig – där får studenterna fortfarande examineras med hemtentor.

Sedan Chat GPT lanserades i slutet av 2022 har fusket med AI ökat på lärosätena. I Uppsala har universitetet löst problemet med att satsa på fler salstentor på helger.

På Linnéuniversitet tänker man tvärtom. I Växjö och Kalmar examineras studenterna fortfarande med hemtentor.

Enligt LNUs prorektor Niklas Ammert uppfattar många lärare att hemtentan inte spelat ut sin roll och att den fortfarande går att använda på ett säkert sätt.

Kraftig ökning av AI-fusk

För att undvika fusk förlitar Linnéuniversitetet sig på lärarens bedömning och rättning som det främsta verktyget.

– Man tittar på texten och källförteckningen och på det sättet upptäcker man så gott som möjligt om något fusk har förkommit, säger Niklas Ammert.

Under 2023 blev drygt 90 studenter i landet avstängda eller varnade för otillåten användning av AI, rapporterar P4 Jönköping. Året innan förekom det inget fusk med hjälp av AI-styrda textroboten Chat GPT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.