Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det funkar inte”, säger Linnea Rydén vid Uppsala studentkår. I klippet försvarar Peter Elenfalk på universitetets byggnadsavdelning helgtentorna. Foto: SVT

Studenter vid Uppsala universitet måste skriva tentor på helgerna – på grund av AI-fusk

Publicerad

Veckorna runt nyår innebär tentaperiod för många studenter – och allt fler salstentor på Uppsala universitet läggs på helger och kvällar. Anledningen är att många hemtentor görs om till salstentor – ofta för att råda bot på AI-fusket.

Studenttidningen Ergo var först med att rapportera om ökningen av salstentor. Jämfört med förra höstterminen har omkring 12 000 fler tentaplatser bokats i Uppsala under höstterminen 2023.

– Det är en rimlig slutsats att dra att ökningen till stor del beror på en oro för AI-fusk, säger Peter Elenfalk på universitetets byggnadsavdelning.

Studentliv i Uppsala

Vid Uppsala studentkår tycker man att det är problematiskt att fler tentor läggs på helger.

– Flera studenter har hört av sig till oss med oro över att de förväntas skriva tentor på helgdagar. Det motverkar studenters möjlighet att vila och planera sin tid, säger Linnea Rydén, vice ordförande vid Uppsala studentkår.

Genomsnittet: En av sju

Peter Elenfalk menar att ökningen av salstentor är nödvändig för att motverka fusk. Att fler tentor läggs på helger och kvällar är en konsekvens han ser som relativt oproblematisk.

– Om en student har 6–7 tentor på ett år så är det i snitt vid ett tillfälle om året som man behöver använda annan tid än vanlig arbetstid på vardagar, säger Peter Elenfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet