Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Coco Norén, ordförande i disciplinnämnden, presenterar universitetets tre motdrag för stoppa AI-fusket Foto: Christoffer Urborn/SVT

Uppsalastudent först att åka dit för fusk med textrobot

Uppdaterad
Publicerad

När studenten vid Uppsala universitet konfronterades erkände han att han vid tre olika inlämningsuppgifter fuskat med hjälp av ”Chat GPT”. Därmed blev studenten den förste att åka dit på textrobotfusk.

Nu ska universitet införa nya åtgärder för stoppa den typen av fusk.

Det var studierektorn på institutionen där mannen studerar som anmälde misstankar om fusk, efter att man vid tre inlämninguppgifter upptäckt stora likheter med AI-genererade svar från textroboten ”Chat GPT” – genom att helt enkelt låta roboten svara på tentafrågorna.

Disciplinnämnden beslutade att studenten – som erkände fusket vid konfrontation – ska varnas då han ”vilselett examinationen”. Studenten blev då den förste att åka dit efter fusk med hjälp av textverktyget, enligt tidningen Universitetsläraren som kartlagt disciplinbeslut från hela Sverige.

Så ska det stoppas

Bara någon månad efter att textrobotverktyget lanserades i december började Uppsala universitet utreda hur verktyget ska kunna stoppas från att användas till fusk. Det hela kommer att nu på fredag landa i en portal med tips till lärare om hur tentor och examinationer kan utformas för att försvåra för textverktyget.

I klippet ovan berättar Coco Norén, prorektor och ordförande i disciplinnämnden, om tre åtgärder Uppsala universitet kan införa.

Chat GPT

Den AI-baserade chattfunktionen lanserades i början av december och användes av över en miljon människor i slutet av månaden, enligt tjänstens medgrundare Sam Altman.

Till skillnad från tidigare chattverktyg kan den resonera och formulera argument, även i akademiskt syfte.

Chatten utvecklades av företaget Open AI som startades av bland annat Elon Musk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.