Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI-chatt kan bidra till fusk på universitetet Foto: Lisa Chröisty/SVT

Så ska Uppsala universitet förebygga fusk med AI-chatt

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av AI-chattfunktioner som Chat GPT kan öka risken för fusk, enligt Uppsala universitet. Därför arbetar man på en plan för hur man ska förhålla sig till teknikens utveckling.

– Om man inte gör något åt det kan det sänka tröskeln för fusk bland studenter, säger Mats Cullhed, pedagogisk utvecklare, Uppsala universitet.

För att chattfunktionen inte ska används för att fuska på exempelvis hemtentor, kommer Uppsala universitet skicka ut en mall för hur lärare kan förhålla sig till den.

– Vi hoppas på att kunna få ut den redan i februari, säger Mats Cullhed.

Mallen kommer bland annat att handla om hur frågor på hemtentor utformas, samt hur lärare kan prata med studenter om chattfunktionens för- och nackdelar.

”Känns oetiskt”

Hannah Andersson studerar vid Uppsala universitet och tycker att det känns oetiskt att använda chattfunktionen vid skoluppgifter.

– Det är ju inte mina egna ord, säger hon.

Hör mer om vad studenterna tycker om Chat GPT i videon ovan.

Den AI-baserade chattfunktionen lanserades i början av december och användes av över en miljon människor i slutet av månaden, enligt tjänstens medgrundare Sam Altman.

Till skillnad från tidigare chattverktyg kan den resonera och formulera argument, även i akademiskt syfte.

Chatten utvecklades av företaget Open AI som startades av bland annat Elon Musk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.