Forskare kan vara älgdöden på spåren

Uppdaterad
Publicerad

Forskarna har ännu inte funnit någon entydig orsak till den senaste tidens älgdöd i södra Sverige. Men en förklaring kan vara att fler djur än man trott konkurrerar om samma föda.

– Vi har konstaterat att mängden foder har minskat samtidigt som foderutnyttjandet ökat, säger Göran Ericsson, professor och i viltekolog på SLU i Umeå.

Underskattat älgpopulationens storlek

Han tror att man på många håll helt enkelt har underskattat älgpopulationens storlek. Då skulle det inte heller vara så märkvärdigt att fler djur hittas döda och att många älgkalvar saknar livskraft.

Älgdöd

– Situationen påminner om Älvsborgsjukan under 80- och 90-talen då ett osedvanligt stort antal döda älgar påträffades i delar av Västsverige, där man fruktade att älgstammen höll på att dö ut. Det visade sig dock att älgtätheten, tvärtom, var väldigt hög, mellan 18 och 22 djur mot mer normala fem-tio per tusen hektar.

”Måste söka orsaken”

Vad som direkt orsakade den ökade dödligheten fastställdes aldrig. Kopparbrist var en teori, klimatförändring en annan. Nu undersöker forskarna ett helt spektrum av möjliga orsaker till den sydsvenska älgdöden: varmare klimat, bristsjukdomar, virus eller bara brist på livsutrymme och föda.

Göran Ericsson:

– Det är ingen idé att mäta patientens feber om man inte också söker orsaken.

Fakta: Mystisk älgdöd i Sydsverige

* Flera län i Sydsverige har på senare år drabbats av mystisk älgdöd. Orsaken är inte klarlagd.

* Mer än hälften av årets älgkalvar, som fötts och dokumenterats på Öland, har dött inom en vecka. Den öländska älgstammen uppskattas till färre än 300 djur.

* Oreglerad jakt höll i mitten av 1800-talet på att utrota en stor del av den svenska älgstammen. Numera finns älg i hela landet utom på Gotland.

* Antalet älgar i landet beräknas till mellan 300 000 och 400 000. Varje år skjuts cirka 90 000 djur.

Källor: Jägareförbundet, SVA (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgdöd

Mer i ämnet