Annika Staaf, docent i socialt arbete på Malmö universitet, är kritisk till hur Kalmar kommun handlagt flytten. Foto: SVT/Privat

Forskaren kritisk:”Väldigt anmärkningsvärt hanterade av Evelins flytt”

Uppdaterad
Publicerad

Att Kalmar kommun plötsligt ställer en omsorgstagare inför en färdig flyttplan, är något som Annika Staaf, docent i socialt arbete på Malmö universitet reagerar på.

Evelin Lindgren hade tidigare sagt att hon inte ville flytta. Hon var nöjd med att få stödet för sina funktionsnedsättningar i sitt hem. Men kommunens tjänstemän hade andra planer.

Plötsligt den 9 januari stod Evelin Lindgren inför en flyttplan – kommunen hade beslutat att flytta hennes stöd från hemmet i Trekanten utanför Kalmar, till ett gruppboende utanför till Växjö – långt från Evelins familj och vänner.

– De sa att beslutet var redan taget. Jag var tvungen att flytta, säger Evelin Lindgren.

”Anmärkningsvärt”

Att Kalmar ska ha ställt en omsorgstagare inför en flyttplan till en annan kommun, utan ett formellt beslut, motivering eller att förklara hur man överklagar – är något som Annika Staaf, docent i socialt arbete på Malmö universitet reagerar på.

– Det ter sig för mig som väldigt anmärkningsvärt, säger hon till SVT.

Handlar det om en tvångsförflyttning som du ser det?

– Det kan man säga på sätt och vis. Eftersom hon inte vill flytta.

– Men jag är mer kritisk mot själva handläggningen egentligen. Beroende på hur det ser ut i det enskilda fallet kan beslutet vara rätt, om man inte kan tillgodose vårdbehovet på det ställe man befinner sig, säger Annika Staaf.

Kalmar kommun har under en längre tid haft svårt att hitta personal till Evelins hem.

”Vid en situation där socialnämnden har svårt att klara uppdraget, trots omfattande försök under en längre tid, så måste en förändring i sättet att verkställa beslutet göras”, skriver socialchefen Cecilia Frid i ett mejl till SVT.

Fick beslut efter flera veckor

Den 3 februari togs till slut ett formellt beslut om att flytta på Evelin Lindgrens insatser, vilket hon har överklagat. Sedan dess bor hon i en tillfällig gruppbostad i Kalmar.

Se klippet för att höra mer om kritiken mot kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.