Kalmar kommuns socialchef Cecilia Frid vill inte ställa upp på en intervju, trots att SVT har en fullmakt från Evelin. Foto: SVT

Svaret från Kalmar: ”Vi tvångsförflyttar ingen”

Publicerad

När tjänstemännen från Kalmar kommun sa att Evelin Lindgren var tvungen att flytta från kommunen blev hon chockad. Trots det menar kommunen att man har haft en dialog innan en flytt.

Det 9 januari kom två tjänstemän hem till Evelin Lindgren med en färdig flyttplan. Föst efter protester fick hon ett formellt beslut, som gick att överklaga, om att hennes insatser enligt LSS skulle flyttas.

Trots att hon vill bo kvar i sitt hem, flyttades hennes stöd till en tillfällig bostad i Kalmar.

– Jag trodde inte man fick göra så här mot en annan människa, säger Evelin Lindgren.

”Tvångsförflyttar ingen”

Kalmar kommuns socialchef Cecilia Frid vill inte ställa upp på en intervju, trots att SVT har en fullmakt från Evelin som gör att de får släppa på sektretessen.

Istället skriver hon ett mejl till SVT:

”Vi tvångsförflyttar inga personer. Innan en förändring görs sker alltid en kommunicering med den som berörs och/eller med legal företrädare.”

Lex Sarah rapport

I Evelin Lindgrens fall har kommunen haft allt svårare att rekrytera personal med rätt kompetens till hennes hem. Kommunen har därför också skrivit startat en lex Sarah-rapport utredning om turerna kring Evelins insatser.

”Utredningen av rapporten får visa om fel har begåtts av socialnämnden och vilka dessa i så fall är”, skriver socialchefen Cecilia Frid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.