Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Evelin Lindgren kämpar för att få flytta hem. ”Det är otroligt viktigt för mig att bo nära min mamma och mina vänner” säger Evelin Lindgren. Foto: SVT

Kalmar kommun försökte få Evelin att flytta från kommunen

Uppdaterad
Publicerad
Livet för funktionsnedsatta Evelin Lindgren förändrades på en dag, när Kalmar kommun plötsligt beslutade att hon måste flytta till Växjö. Nu lever hon med en växande otrygghet i en tillfällig bostad.

– Jag trodde inte man kunde göra så mot en annan människa, säger Evelin Lindgren när SVT Nyheter Småland träffar henne i en tillfällig bostad i Kalmar.

Evelin Lindgren har både fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, vilket gör att hon behöver stöd i princip dygnet runt. Hon har också ett stort behov av stabilitet och trygghet.

Hon hade därför fått ett beslut om stöd enligt LSS i sin bostad i Trekanten utanför Kalmar. Hon har tidigare tackat nej till att flytta, eftersom hon känner sig trygg i sitt hem och är nöjd med de insatser hon fått där.

En färdig flyttplan

Men den 9 januari i år vändes hennes liv upp och ner, när två tjänstemän kom till hennes lägenhet med besked om att hon ska flytta – över 10 mil till ett gruppboende utanför Växjö. Tiden för flyttlasset var redan bokad.

– De sa att jag inte kunde göra något åt beslutet. Jag var tvungen att flytta, berättar Evelin Lindgren.

Vad skulle det innebära för dig att flytta till Växjö?

– Att komma till en helt främmande stad med helt främmande människor skulle göra att jag mår väldigt dåligt. Det är otroligt viktigt för mig att bo nära min mamma och mina vänner, säger hon.

Evelin protesterar

Först när Evelin Lindgren tog hjälp av Göran Stridsberg från FUB, en organisation för personer med utvecklingsstörning, fick hon ett formellt beslut som också går att överklaga.

I beslutet framgår det att kommunen under en längre tid har haft svårt att rekrytera personal med rätt kompetens för att möta Evelin Lindgrens behov i hennes hem. Gruppboendet i Växjö skulle däremot kunna tillgodose behoven.

Evelin Lindgren kunde leva ett aktivt och socialt liv tack vare sitt stöd i hemmet. Det går inte som situationen är nu, menar hon. Foto: SVT

Tvingas flytta

Den 3 februari beslutar socialnämnden i Kalmar att flytta Evelins insatser till ett tillfälligt boende på en annan plats i Kalmar, medan de letar efter en annan bostad. Evelin, som är beroende av stödet, tvingas flytta med. Här känner hon varken personal eller grannar.

Hennes möbler och saker är kvar i lägenheten i Trekanten, som hon fortfarande betalar hyra för. Var hon kommer bo i framtiden vet hon inte.

– Jag vill verkligen komma hem till min trygghet, säger Evelin Lindgren.

Kommunens svar

De ansvariga på Kalmar kommun vill inte ställa upp på en intervju. Men i ett mejl till SVT skriver socialchefen Cecilia Frid att kommunen har startat en lex Sarah utredning om turerna kring Evelins insatser.

”Utredningen av rapporten får visa om fel har begåtts av socialnämnden och vilka dessa i så fall är.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer