Forskare: Robotar tar över och skapar fler jobb

Uppdaterad
Publicerad

Många företag storsatsar på robotparker i produktionen men det behöver inte betyda att jobben försvinner. Istället kan de utmynna i fler arbetstillfällen. Det menar forskaren Johan Hagelbäck vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Det här är en naturlig utveckling och en möjlighet, historiskt sätt har det funnits många liknande teknologiska språngsteg där jobb som vi är vana vid försvunnit, säger Johan Hagelbäck som forskar inom robotik och artificiell intelligens vid Linnéuniversitet.

Scania i Oskarshamn är en av de industrier som storsatsat på ny teknik. En enorm automatiserad robotpark har nu tagit över de flesta av de manuella uppgifterna i tillverkningen av fordonshytter. Enligt IF metalls ordförande Mikael Johansson är reaktionerna blandade hos de som arbetar där. 

– Det är klart att många undrar om robotarna tar över allting. Men det är svårt att säga nu. Vi befinner oss just nu mitt i den här upptrappningen och det är rätt så nytt än så länge, säger han.

”Har fortfarande revisorn”

Det finns en naturlig rädsla för att de jobb vi är vana vid försvinner, menar Johan Hagelbäck. Att det vi utbildar oss till och jobbar med i början av våra yrkesliv, inte nödvändigtvis är det vi gör senare yrkeslivet. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så.

– Miniräknare ersatte kulramar och nu sitter vi med exceldokument, men vi har fortfarande revisorn, säger han.

Öka produktion kan ge jobb

Det finns stora fördelar med att produktionstakten ökar med den nya tekniken. Kvaliteten blir bättre och allt färre delar blir defekta. Sverige ligger i framkant med tekniken, men andra länder börjar komma ikapp. Det är viktigt att vi är med här för att skapa nya arbetstillfällen, menar Johan Hagelbäck.

Menar du att robotar skapar nya arbetstillfällen?

– Ökar man produktionen av olika saker och säljandet av tjänster kommer det att skapa nya arbetstillfällen inte bara inom teknik utan också inom sälj och marknadsföring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.