Stefan Ölvebring arbetar som rockarkivarie och menar att arbetet skulle underlättas om fler personer kunde anställas. Foto: SVT

Rockarkivet under ständig ekonomisk press

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets kulturnämnd vill att Svenskt rockarkiv i Hultsfred ska få statlig finansiering och därmed också ha nationellt ansvar för att bevara rock- och pophistorien.

– Som det är nu lever vi under en ständig ekonomisk press. Ytterligare finansiering är väldigt välkommet, säger Stefan Ölvebring, rockarkivarie.

Rockarkivet är ett musikarkiv som arbetar med att samla och bevara den svenska populärmusikhistorien. Om ett par år flyttar arkivet till nybyggda lokaler i centrala Hultsfred men ännu finns det inrymt i Rockcitys lokaler i utkanten av Hultsfred. I dagsläget arbetar tre personer med att katalogisera och arkivera det material de får in genom bland annat donationer.

– Vi skulle kunna vara tjugo personer och ändå ha väldigt mycket att göra varje dag. Det finns väldigt stora mängder material som står och väntar på att få gås igenom och läggas in i systemet.

Vill att staten ska bidra

Verksamheten har i dag stöd från Regionförbundet, landstinget och Hultsfreds kommun men nu vill landstinget se att även staten börjar bidra. I förslaget till den nya kulturplanen för 2022 står det att målet är att arkivet ska ha ett nationellt ansvar för rock och pop med statlig finansiering.

– Som det är nu så går arbetet runt, men det går långsamt. Om vi fick pengar för att anställa ytterligare personer skulle vi kunna samla in mer material och även katalogisera och göra större mängder tillgängliga här på arkivet, säger Stefan Ölvebring.

Frågan om den nya kulturplanen tas upp på nästa landstingsfullmäktige den 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.