Jan Wernström (S) hoppas att förslaget han själv röstade för kommer läggas ner. Foto: SVT

Kulturskolan hotad – av förslaget som politikerna själva avskyr

Uppdaterad
Publicerad

Avveckla kulturskolan i Uppvidinge kommun – det föreslår de ansvariga politikerna. Samtidigt tar de avstånd från sitt eget förslag.

– Jag hoppas förslaget läggs ner, säger nämndsordförande Jan Wernström (S).

Uppvidinge kommun släpar sig fram i en ekonomisk uppförsbacke. För politikerna i Barn- och ungdomsnämnden innebär det hårda sparkrav. Uppdraget från kommunfullmäktige är att hitta besparingar på totalt 10 miljoner kronor.

Det har lett till flera kritiserade sparförslag, bland annat att lägga ner gymnasieskolan och en förskola.

179 barn utan kulturskola

På mötet i onsdags tog politikerna ställning till ytterligare ett sparförslag – att avveckla kulturskolan. Något som skulle drabba de 179 barn, som på sin fritid lär sig spela musik, spela teater eller måla.

– Då har vi tagit till drastiska beslut som går rakt emot hjärtat, säger Jan Wernström.

Förslaget innebär att kommunstyrelsen och därefter kommunfullmäktige kan ta ställning till en avveckling. Något som skulle spara kommunen runt 3,5 miljoner kronor om året.

Alla reserverade sig

Men trots att de flesta politiker röstade för förslaget om nedläggning, så står de inte bakom förslaget – samtliga ledamöter reserverade sig mot beslutet.

– Vi vill helst inte lägga ner kulturskolan, säger Jan Wernström.

Trots det lägger ni fram det som ett sådant förslag. Varför?

– Det är rätt enkelt. Det finns inga andra alternativ.

Hoppas det läggs ner

Enligt honom finns det inget annat att skära i eftersom all annan verksamhet är lagstadgad. Det är dock inte obligatoriskt att en kommun har en kulturskola.

Uppvidinge är heller inte unikt. En rapport från Kulturskolerådet visar att hälften av landets kulturskolor måste skära ner.

Vad hoppas du händer med ert förslag?

– Att det läggs ner.

Kulturskolan sysselsätter åtta heltidsanställda och en handfull deltidsanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.