Nedskärningar väntar för nära hälften av landets kulturskolor

Uppdaterad
Publicerad

40 procent av landets kulturskolor tror att de kommer att behöva skära ned på verksamheten under de kommande åren och flera uppger att de står inför nedläggningshot. – Vi har inte sett liknande siffror sedan krisen på 90-talet, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet.

I en rapport från Kulturskolerådet uppger 40 procent av landets kulturskolor att deras resurser kommer att krympa under de kommande åren. En ökning från 2018 då den siffran var 7 procent.

15 kommuner svarar också att hela kulturskoleverksamheten – bildkonst, musik och dans med mera – är nedläggningshotad. Det är över dubbelt så många som året före.

– Vi har inte sett liknande siffror sedan krisen på 90-talet, det är väldigt oroväckande, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet.

Enligt organisationen beror situationen på att allt fler kommuner har det kärvt ekonomiskt, och vill spara genom att dra ned på kulturens område. Kulturskolerådet efterlyser att regeringen går in och stöttar kommunerna eller kulturskolorna ekonomiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer