Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oron inom kulturskoleverksamheten i Timrå är stor både bland elever och lärare. Hör dem i klippet här. Foto: Hans Lindblom SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor oro i kulturskolan i länet – neddragningar på flera håll

Uppdaterad
Publicerad
Kulturskolan i flera kommuner hotas av neddragningar. Pengarna räcker inte uppger flera kommuner i en SVT-enkät. I Örnsköldsvik skiner ilskan igenom och i Kramfors befarar man det värsta.

SVT har redan berättat att kulturskolan i Timrå hänger på en skör tråd till följd av det ekonomiska läget, men Timrå är inte den enda kommun i länet som kan komma att spara på barnens kultur.

Ånge, Kramfors och Örnsköldsvik drar ned. Sundsvall har inte kunnat lämna något svar på SVTs frågor.

Stor oro i Örnsköldsvik

I Timrå hänger kulturskolans framtid på en föreslagen skattehöjning på 95 öre och beskedet har hittills varit att det krävs nya skatteintäkter för att rädda verksamheten som annars hotas av nedläggning.

I Örnsköldsvik ska kulturskolan skära ned verksamheten med fem miljoner eller en fjärdedel. Tio tjänster ska bort.

I enkätsvaret till SVT berättas att landsbygden särskilt kommer att drabbas. Kompetens kommer att förloras och elever ställas utanför. ”Vi försöker att hitta en vettig strategi  (...), men verksamheter kommer att läggas ned eller läggas på is”, berättar kulturskolan för SVT.

Dystert i Ånge och Kramfors

I Ånge bryts utvecklingen av musikskolan mot en fullödig kulturskola. I stället rapporteras om minskat utbud och personalneddragningar, och den utvecklingen beskrivs också i Kramfors.

Det berättas om en i grunden positiv inställning från politikernas sida men att befolkningsutvecklingen och ekonomin i kommunen driver utvecklingen åt andra hållet inom kommunen.

”Man vet aldrig”

Två pensionsavgångar kommer inte att ersättas och nästa höst försvinner två halvtider. Ytterligare en halv miljon ska sparas in på resor och lokaler.

Till SVT skriver kulturskolan i Kramfors oroligt till SVT:

– Jag tror inte att vi kommer att läggas ned, men man vet aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer