Kulturminister Amanda Lind (MP) menar att kommunerna behöver prioritera kulturskolorna Foto: TT/ SVT Grafik Jens Falkman

Kulturministern: Kommunerna behöver svara upp

Uppdaterad
Publicerad
Nära hälften av landets kulturskolor riskerar nedskärningar och 15 kulturskolor riskerar att helt läggas ned. Det visar en rapport från Kulturskolerådet.
– Nu måste kommunerna svara upp och fortsätta prioritera kulturskolorna, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

40 procent av landets kulturskolor hotas av nedskärningar. 15 kulturskolor riskerar att helt läggas ned. Det visar en ny rapport från Kulturskolerådet.

– Vi har inte sett så oroande siffror sedan krisen på 90-talet, säger Torgny Sandgren på Kulturskolerådet, till Kulturnyheterna.

Enligt organisationen beror situationen på att allt fler kommuner har det kärvt ekonomiskt, och vill spara genom att dra ned på kulturområdet. Kulturskolerådet vill nu att regeringen går in och stöttar de kommunala kulturskolorna ekonomiskt.

Kulturministern: Kommunens ansvar

Men kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) anser att ansvaret ligger på kommunerna.

– Kulturskolorna är en kommunal verksamhet. Från regeringens sida har vi varit tydliga med att betona hur viktiga kulturskolorna är: vi har en nationell politik för kulturskolan och har också satsat på dem i vår budget. Nu måste kommunerna svara upp och fortsätta prioritera kulturskolorna, säger Amanda Lind till Kulturnyheterna.

Våra nordiska grannländer har en nationell lagstiftning som säger att varje kommun ska ha en kulturskola för att säkra barns likvärdiga tillgång till att utöva kultur. Men en sådan lagstiftning är inte aktuell i Sverige, menar Amanda Lind.

– En lagstiftning ligger inte på bordet nu men jag kommer självklart att följa utvecklingen noggrant framöver. Jag hoppas att alla kommuner runt om i landet ser värdet av kulturskolan och fortsätter att satsa på den, säger Amanda Lind (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer