Tågen som kommer från Kalmar län kommer inte att köras fram till Linköpings centralstation enligt Trafikverkets förslag. Foto: SVT

Förslaget: Tågen från Kalmar län kör inte till Linköpings nya centralstation

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket föreslår en ny slutstation för Stångådalsbanan som innebär att resenärer som ska till centrala Linköping får åka buss sista biten. Enligt dem blir det lika bra – och dessutom billigare.

Redan i maj 2022 lade Trafikverket fram förslaget om att göra Tannefors till ny slutstation för Stångådalsbanan. Om det blir verklighet får resenärerna ta bussen sista biten till den nya centralstationen som planeras i Linköping.

– Det här är en lösning som möjliggör en likvärdig funktion till en försvarbar ekonomisk kostnad, säger Fredrik Brokvist som är enhetschef för planeringen av nya stambanor på Trafikverket.

Trafikverket – få som ska till centrala Linköping

Enligt Fredrik Brokvist visar statistik att det bara är en liten del av resenärerna som reser på Stångådalsbanan som har centrala Linköping som slutmål. Majoriteten åker till antingen Saab eller universitetet, menar han.

– Då kan man lika gärna åka buss från Tannefors som från Linköping C, säger Fredrik Brokvist.  

I december gav regeringen Trafikverket i uppdrag att spara pengar inom projekt Ostlänken, där den nya centralstationen i Linköping ingår.

– De här tankarna var vi inne på redan innan, men de har förstärkts av att vi fick det uppdraget, säger Fredrik Brokvist. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet