Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harald Hjalmarsson (M) är mycket missnöjd med Trafikverkets förlag som han menar kommer hämma tågåkningen från Kalmar län. Foto: SVT

Harald Hjalmarsson (M) rasar mot Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Att Stångådals- och Tjustbanan inte ska ledas ända fram till den nya centralstationen i Linköping kommer att göra att färre väljer tåget. Det menar Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västervik. Att ny räls samtidigt byggs norrut kommer inte att göra någon skillnad, säger han.

Trafikverket har bestämt sig för att bygga en ny station i Tannefors söder om Linköping som också ska vara slutstation för Tjust- och Stångådalsbanan. Samtidigt vill de också bygga ny räls norrut.

Via den sträckningen kommer tågen från Västervik och Linköping att anslutas till Södra Stambanan.

Ostlänken

– Den som ska till Stockholm eller Norrköping kan kanske till och med sitta kvar på samma tåg hela vägen, beroende på om det är någon aktör som väljer att köra den trafiken, säger Fredrik Brokvist på Trafikverket, till SVT Nyheter Småland.

Inte realistiskt att vända i Norrköping

Men Harald Hjalmarsson (M), är ändå starkt kritisk till det nya förslaget. Främst menar han att det ställer till det för de som vill åka snabbtåget söderut, som i framtiden kommer att behöva ta bussen från Tannefors till Linköpings nya centralstation – eller åka ända upp till Norrköping, innan de kan byta till snabbtåget.

– Det är ju inte realistiskt att man ska åka till Norrköping och vända! Vi vill ju kliva på stambanan så fort som möjligt. Det här blir ju en restidsförlängning i stället för oss, säger en märkbart irriterad Harald Hjalmarsson.

Han köper inte heller argumentet att den som vill åka norrut kan sitta kvar på samma tåg hela vägen.

Som han ser det kommer restiden totalt sett ändå blir längre eftersom den nya rälsen inte kommer att trafikeras av snabbtåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet