Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En unik samling Kalle Anka-tidningar säljs nu i Växjö, där Kalle Anka nummer 1 är den stora dyrgripen. Foto: SVT

Första Kalle Anka-tidningen auktioneras ut i Växjö

Publicerad

En auktionsfirma i Växjö har för andra gången på några år fått in ett nummer av den första upplagan Kalle Anka som gavs ut i Sverige i september 1948.

Det är anhöriga till en person i Blekinge som i höstas lämnade in fyra nummer av serietidningen Kalle Anka som gavs ut 1948. I samlingen finns också alla nummer från 1949.

– Det var starten på utgivningen av serietidningar i Sverige, tidigare hade det getts ut julalbum och det fanns serier i veckotidningar, men det här var första riktiga serietidningen, säger Magnus Christiansson värderingsman på Växjö auktionskammare.

Magnus Christiansson berättar att Kalle Anka-tidningen gavs ut i 50 000 exemplar september 1948. Hur många som finns kvar är oklart, men han tippar på ett par hundra stycken.

Gick för 125 000

Auktionsfirman i Växjö har tidigare fått in en tidning från det första Kalle-numret, då såldes den för 125 000 kronor.

Vem köper så dyra tidningar?

– Det är serieintresserade människor som köper dem. Men det är ingen som köper de här tidningarna som kommer läsa dem i badkaret, det kan ju lätt bli fuktskador och veck på dem, det kan lätt bli skador på dem som sänker värdet direkt, säger Magnus Christiansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.