Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du bussdepåns första spadtag och hör planerna för bygget. Foto: William Frykfeldt

Första spadtaget för unikt grönt bussgarage i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs första spadtaget för Växjös nya elbussdepå i handelsområdet Norremark. Projektet beräknas vara färdigt sommaren 2023 och ska skapa 250 nya jobb. 

– Det är en av de största av sitt slag i Sverige just nu. Framförallt är det unikt med tanke på att vi försöker göra det så hållbart som möjligt, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Region Kronoberg har gett företaget Dynacon AB i uppdrag att bygga den runt 4000 kvadratmeter stora bussdepån. Bussbygget är ett av de största i sin kategori i hela Sverige, och Smålands första.

Såhär kommer bussdepån se ut när bygget är klart. Foto: Region Kronoberg

Grönt kretslopp

Garaget, som delvis kommer vara byggt av återvunnet tegel, har solceller på taket och samlar in regnvatten för busstvätt. 

– Bussarna ska stå under skärmtak och ha laddningsutrustning. Sedan finns det även tvätthall och verkstad i huvudbyggnaden, säger Håkan Stjernqvist, vd på Dynacon. 

Projektet beräknas vara färdigt i mitten av sommaren 2023. Depån ska då ha kapacitet för 60 bussar och omkring 250 anställda. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.