Foto: Niclas Wimmerberg

Så såg första växlingen ut

Uppdaterad
Publicerad

För många deltagare är nu simningen avklarad och nu är det dags för nästa etapp under Ironman Kalmar. Första cykelsträckan går på Öland.

Lena Pilälv från Varberg gjorde den första etappen av Ironman, men sen fick det räcka. Efter simningen bröt hon:

– Jag skadade en sena för två månader sen, men hade ju min fick plats till tävlingen och ville känna på stämningen. Men jag kör inte mer nu.

Ironman Kalmar

Det är bara sju personer som bröt, och fem personer som inte klarade tidsgränsen under årets första etapp av Ironman. Förra året bröt 41 tävlande under simningen, på grund av det blåsiga vädret på havet.

– Det är väldigt få i år. Men det har varit fina förhållanden och i princip stiltje på vattnet, säger Marcus Larsson, kommunikationsansvarig för Ironman Kalmar.

Lena Pilälv är trots allt nöjd med sin insats i vattnet:

– Ja, det gick jättebra. Över förväntan, jag trodde själv inte på tiden när jag gick upp. Men nu ska jag ut och heja i stället, säger hon.

Cyklingen

Cykelbanan består av två slingor – första slingan går på Öland och är 122 km och den andra går på fastlandet norr om Kalmar och är 58 km.

Banan är platt och uppfattas som snabb. Redan efter ett par kilometer kommer deltagarna till en spektakulär del av cykelbanan – Ölandsbron.

Ölandsbron är över 6 km lång. Bron invigdes 1972 och var Europas längsta bro i över 25 år. Högsta punkten på bron är 40 meter.

Efter bron cyklar deltagarna genom Färjestaden och sedan på landsbygden längs kusten.

Miljön på Öland är unik, bland annat så passeras Alvaret som är ett trädlöst hedområde.

Odlingslandskapet Södra Ölands skrevs in på världsarvslistan år 2000.

Deltagarna återvänder till Färjestaden innan de cyklar tillbaka till Kalmar via Ölandsbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ironman Kalmar

Mer i ämnet