Foto: SVT/Privat

Fortsatt långa köer på slakterierna

Uppdaterad
Publicerad

Även om det gått ett år sedan förra sommarens svåra torka, där det var brist på foder till djuren, har slakterierna ännu inte kommit i kapp.
– Det gör vi nog inte förrän vid årsskiftet tidigast, säger Paul Robertsson som är inköpschef på KLS Ugglarps AB.

I nuläget handlar det om fyra till fem veckors väntan för den som vill få sina djur slaktade. När det var som värst förra året handlade det om mer än det dubbla.

Då handlade det i de flesta av fallen om att torkan orsakade svår foderbrist vilket gjorde att lantbrukarna många gånger tvingades slakta sina djur i förväg.

– Vi har aldrig någonsin under historisk tid varit med om någon liknande situation, säger Paul Robertsson.

Svårt ekonomiskt för lantbrukarna

Situationen pågår fortfarande.  Även om tillgången till foder för djuren ser betydligt bättre ut i år, har man från KLS Ugglarps sida ännu inte kommit i kapp. Vilket innebär att det fortfarande handlar om väntetider och köer för den lantbrukare som vill få sina djur slaktade.

– Det är ju ett ekonomiskt bekymmer för lantbrukaren, eftersom utbetalningen av pengar förskjuts på grund av att slakten flyttas fram i tiden.

Kan bli brist på kött

Efter förra årets katastrofsommar med torka och svår foderbrist, har Paul Robertsson också sett att fler djur slaktats än vad som kanske var planerat från lantrbrukarnas sida. Likaså att djuren slaktats vid en lägre vikt än tidigare.

– Det här kommer att få konsekvenser, risken att det blir brist på svenskt kött 2020 och framför allt 2021 är jättestor, säger Paul Robertsson på KLS Ugglarps AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet