Fortnox kontor i Växjö med nästan 200 anställda. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Fortnox-ägare ska ha tipsat bekanta om att köpa aktier

Uppdaterad
Publicerad

Stämningsansökan mot Fortnox huvudägare Olof Hallrup visar att han tipsat tre personer om att köpa aktier i bolaget strax innan konkurrenten Visma la ett bud på företaget.

Detta går att läsa i den stämningsansökan som under torsdagsförmiddagen lämnades in till Stockholms tingsrätt.

– Grovt insiderbrott är ett mycket allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden och i detta fall är dessutom en styrelseledamot åtalad för att ha spridit insiderinformation vilket är särskilt allvarligt, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare i ett pressmeddelande.

Misstänkt insiderbrott på Fortnox

Enligt åtalet har en person satsat en dryg miljon på aktier i Fortnox, som sedan såldes några dagar senare med en vinst på nästan 300.000 kronor. Detta ska enligt åklagaren ha skett på uppmaning av Olof Hallrup som i sin roll som huvudägare var väl medveten om att Visma skulle lägga ett bud på Fortnox. Genom det här menar åklagaren att Olof Hallrup och den andra personen gjort sig skyldiga till grovt insiderbrott.

Åklagaren: ”Bevisningen stark”

– Insiderbrott är erfarenhetsmässigt mycket svåra att bevisa, men i detta fall är bevisningen stark och tillräcklig för att väcka åtal. En annan sak är hur bevisningen slutligen bedöms av domstolen säger Thomas Langrot.

Ytterligare två personer finns med i stämningsansökan. Deras aktieköp i Fortnox var inte lika stora och de misstänks därför för insiderbrott. Totalt köptes aktier enligt åtalet för drygt 1,4 miljoner kronor med en sammanlagd vinst på drygt 370 000 kronor.

Samtliga misstänkta personer är, precis som Hallrup, bosatta i Kronobergs län. En av de åtalade erkänner brott av normalgraden, övriga förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt insiderbrott på Fortnox

Mer i ämnet