Vattnet måste fortfarande kokas i Fliseryd. Foto: Christine Olsen/TT

Fortsatt problem med otjänligt vatten i Fliseryd

Publicerad

Invånarna i Fliseryd i Mönsterås kommun får fortsätta att koka sitt vatten. Problemet med otjänligt vatten väntas vara löst först i början av nästa vecka.

– Vi har haft problem sedan i fredags då ett rutinprov visade på e.colibakterier i vattnet. Vi har jobbat med ledningsnätet och tagit prover som vi nu väntar på svar från, säger Ronnie Björkström, avdelningschef teknisk service Mönsterås kommun.

Han säger att det krävs två godkända prover för att vattnet åter ska klassas som tjänligt när man gjort åtgärder. Då det tar cirka 36 timmar att få svar på ett prov så drar processen ut på tiden.

– Vi har haft ett godkänt prov och kommer invänta ytterligare två godkända prover för att vara på den säkra sidan. Men visst är det frustrerande att det tar så lång tid.

Fram tills man fått tre godkända vattenprover gäller för den som bor i Fliseryd och har kommunalt vatten att koka sitt vatten eller hämta det i den tank som placerats vid skolan i samhället. Vattnet kan däremot användas för bland annat matlagning, dusch att tvätta kläder utan att kokas.

– Jag tror tyvärr det kan dröja till måndag innan vi har fått tre godkända prover och vattnet kan användas utan att kokas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.