– Det är bedrövligt, de som håller på med detta förstör naturen, säger geologen Jan Mikaelsson.
För tio år sedan var det ett stort problem att folk hackade loss fossiler från den öländska kalkstenen. Det fick Länsstyrelsen och Naturvårdsverket att agera. Myndigheterna tog fram en regelskrivning och problemet minskade. Men nu under 2014 har det blivit en kraftig ökning igen.
– Det är många som ringer till mig och berättar att de sett personer som hackar loss fossiler, säger Jan Mikaelsson.
Rapporter om utländska fordon
Flera personer har under året vittnat om utländska fordon som tagit med sig flera kilo fossiler från ön.
– Det finns en stor marknad i Europa, menar Mikaelsson.
Handlar det om mycket pengar?
– En fossil på tio centimeter kan säljas för 500 kronor, och det var inte länge sedan jag såg en på Tradera för 10.000 kronor.
Är det lagligt att hacka loss fossiler?
– Det är inte tillåtet. Länsstyrelsen har satt ut skyltar på Öland som visar det. Det finns ett allmänt regelverk kring förstörelse och stöld som kan tillämpas.
Hur stort problem är det här?
– Att förstöra naturen är ett stort problem.
Fakta om fossiler
Fossil är rester eller spår av djur och växter som bevarats i olika typer av sediment eller sedimentära bergarter som avlagrats någon gång under jordens historia. Sedimenten kan förbli mer eller mindre lösa, men ofta förstenas de och omvandlas till bland annat lerstenar, lerskiffrar, sandstenar, kalkstenar, tuffer. Fossil kan bevaras på en rad olika sätt beroende på omständigheterna, till exempel som försteningar eller avtryck. Det är oftast de mest motståndskraftiga delarna som bevaras, hos djur till exempel skal, ben och tänder. Hos växter till exempel sporer, frön, blad och stammar.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet