Magnus och Malin Axelsson i Ödevata utanför Emmaboda odlar ätbar fisk och grönsaker i ett gemensamt kretslopp. I klippet ovan får du titta närmare på odlingen och växthuset där det råder evig sommar. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Här växer fisk och grönt i samma kretslopp

Publicerad

Än är inte evighetsmaskinen uppfunnen, men att odla fisk och ätbara grönsaker i ett gemensamt kretslopp skulle nästan kunna vara en bit på väg åt det hållet.

Att odla fisk på land har blivit allt vanligare i Sverige. Men en del har tagit ett ännu längre steg och odlar ätbar fisk, frukt och grönsaker i samma kretslopp. Som makarna Malin och Magnus Axelsson i Ödevata utanför Emmaboda i Småland.

Inne i deras stora växthus råder evig sommar. Här mognar bland annat citroner och bananer. Och runt om i växthuset bubblar det och hörs ett och annat fiskslag i de stora tankarna som står uppställda lite runt om.

– Vi kallar det här för framtidens orangeri, säger Malin Axelsson och visar upp anläggningen där fisken frodas och grönsakerna växer. Allt i ett och samma slutna vattensystem.

Lever i symbios

Fiskens avföring bidrar till att göda växterna i växthuset, och växterna och det de är planterade i hjälper till att rena vattnet så att det sedan kan återgå till fiskarna i tankarna.

– Här lever växter och fiskar tillsammans i symbios och har nytta av varandra. Och så använder vi samma vatten hela tiden. Man byter aldrig vattnet, säger Magnus Axelsson.

Vill lära andra

Den anläggning de själva har byggt vill de ska användas för att lära ut och inspirera fler att odla fisk, frukt och grönsaker i ett gemensamt kretslopp.

Själva är de övertygade om att den teknik de använder sig av är något som bör kunna bli än större i framtiden.

– Det finns ju gott om tomma fabrikslokaler i det här landet och i de stora växthusen borde det också gå bra att använda sig av den här tekniken, säger Magnus Axelsson.

Akvaponisk odling

Akvaponisk odling heter tekniken som Malin och Magnus Axelsson använder sig av. Den innebär i korthet att växter och fiskar lever tillsammans i en symbiotisk miljö. I Sverige är tekniken ännu inte så vanlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.