Framtidens räkor kan produceras i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

I höstas sågs han i SVT:s Draknästet. Nu etablerar 24-årige Mattias Djurstedt en räkodling i hemkommunen Västervik. Redan om några månader kan Västerviksproducerade jätteräkor ligga på tallriken.

Räkodlingen är en i raden av food-techsatsningar som presenterats i Västervik i närtid. I Ankarsrum planeras en tomat- och laxodling, och vid Lucerna i Västervik etablerar sig företag för att producera blå mat, alltså hållbar mat från havet.

Och nu vill alltså 24-årige Mattias Djurstedt sälla sig till den skaran.

Västervik

– Jag är från den lilla byn Getterum i Västerviks kommun, så det känns roligt att komma tillbaka hit där allt började, säger Mattias Djurstedt.

Vill ha hållbart odlande av scampiräkor

Mattias Djurstedt vill odla skamfri scampi – hållbart producerade jätteräkor utan avfall. Redan i år kan det ligga en lokalt odlad scampiräka på västervikarens tallrik. Det är i alla fall vad Mattias Djurstedt hoppas.

– Vi skapar ett naturligt, cirkulärt kretslopp. Allt avfall återanvänds, säger Mattias Djurstedt.

Scampiräkan har ett rykte av att bidra till både miljöförstöring och kränkning av mänskliga rättigheter. Men Mattias Djurstedt vill producera räkor under hållbara förutsättningar.

– Men det kan inte bara vara hållbart. Det måste också smaka gott och man måste ha råd att köpa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet