Framtidshälsning från 1997 hittad vid utgrävning

Uppdaterad
Publicerad

Under utgrävningarna kring ett skeppsvrak i Kalmar hamn hittades en framtidshälsning. Gömd i en snusdosa fann man ett mynt och ett brev från 1997. Men den som grävt ner hälsningen hade hoppats att det skulle dröja längre innan någon fann det. ”– Ja minst hundra år”, säger Kennet Stark som skrivit brevet.

I brevet som låg nergrävt stod det följande:

”Hej framtiden. Har låg jag och grävde några kyliga oktoberveckor 1997. Båten är nu tömd och dokumenterad. Hoppas att hon ligger kvar och klarar sig bra under mark så att hon är lika fin för er som hon var för oss”.

”Är ju en liten flopp”

Hur lång tid trodde du att det skulle dröja innan någon skulle hitta det?

– Ja minst hundra år. En sådan tidsskatt ska ju inte hittas efter 20 år så det är ju en liten flopp, säger Kenneth Stark.

Kennet Stark är arkeolog och det var under ett grävarbete i ett helt annat projekt 1997 som skeppet först upptäcktes.

– Det var när vi var klara och skulle övertäcka skeppet igen så tyckte jag att det var ett perfekt ställe att gömma någonting  där så då skrev jag brevet och la det där för framtiden, säger Kennet Stark.

Gräver ner framtidshälsningen igen

Det var arkeologen Ivonne Dutra Leivas som under arbetar med utgrävningen av skeppet i Kalmar hamn hittade snusdosan med myntet och det lilla brevet. Och det finns en plan för vad hon ska göra med det hon hittat.

– Jag har nog planen att lämna tillbaka det där jag hittade det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.