Jessica Rydell var bara 14 år gammal när hon började med droger. Foto: Karin Ahlgren

Hon gick från tung narkoman till toppolitiker – nu berättar hon sin historia

Uppdaterad
Publicerad

Vägen från att vara narkoman till att bli regionråd är inte rak eller lätt. Men miljöpartisten Jessica Rydell i Kalmar har gjort den resan.Från att ha varit missbrukare under tio år – kom hon igen som politiker och regionråd i Kalmar län.

Jessica Rydell var bara 14 år gammal när hon började med droger. Det skulle ta tio år till innan hon till slut lämnade drogerna bakom sig. Då var hon i dåligt skick, sjuk och mager och med ett barn som inte fick bo hos henne.

– Jag använde i stort sett alla droger som fanns på den tiden. Hasch, amfetamin, heroin och en del kokain, säger hon.

Sålde stöldgods

Drogmissbruket finansierade hon genom att vara kriminell, genom att stjäla och sälja saker hon stulit.

– Myndigheterna hade ögonen på mig och jag var helt enkelt tvungen att göra något åt mitt liv, så att jag kunde få vara mamma åt mitt barn. För det var ju det jag verkligen ville, säger hon.

Men på egen hand klarade hon inte att sluta med drogerna. Det var när hon kom till ett behandlingshem som hon fick den hjälp hon verkligen behövde och kunde ta sig ur missbruket.

Sprutbytesprogram

I dag har det gått många år sedan hon lämnade det tunga livet bakom sig. Hon har tagit sig igenom och ur de svåra åren, och har skaffat sig en utbildning och engagerat sig i politiken.

Åtta år som landstingsråd i Kalmar län blev det för Jessica Rydell innan väljarna förra valet tyckte något annat. Men sitt engagemang i samhället har hon kvar.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och ibland tänker jag att det kanske var det som var anledningen till att jag började med droger. Att jag tyckte att världen var så svår och tung och tyckte att jag inte kunde avskärma mig från det. Men med drogerna så tänkte jag på andra saker.

Som landstingspolitiker var hon ansvarig för primärvården i länet och tyckte att det var ett område som låg henne nära.

– Men jag också varit med och drivit igenom sprututbytesprogrammet här i Kalmar och det är jag mycket stolt över, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.