Evelina trivs i herrlaget. Foto: SVT/Richard Söderberg

Ratades av damlaget – gör succé i herrlaget

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Evelina Olofsson från Värnamo har en målvaktskarriär som tagit en minst sagt oväntad vändning.

Under förra säsongen blev hon ratad av Östers damlag. Istället hörde division fem laget Kulltorps GOIF av sig och gav henne ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till. När Kulltorps herrlag plötsligt stod utan målvakt under slutet av förra säsongen behövde klubben snabbt hitta en ersättare. Lagets forward Daniel Elmersson och tillika sambo till Evelina kontaktade klubbens ledning och föreslog att hon kunde vakta målet.

Ovanligt inom svensk fotboll

– Det är lite unikt. Jag har inte hört talas om att det finns någon annan kvinna i Sverige som är målvakt i ett herrlag. Jag trivs bra med det,  säger Evelina Olofsson.

Lagets tränare Mikael Svensson har inte lagt någon större vikt vid att det är en kvinna som vaktar målet i Kulltorps herrlag.

– Nej, det är inget som jag tänker på. Hon är en riktigt bra målvakt. Men visst, jag har märkt att folk höjer lite extra på ögonbrynen när vi spelar bortamatcher, säger tränaren Mikael Svensson.

Få känner till regeln

Enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk har det sedan år 2001 varit fritt fram för klubbar i Sverige att ha damer i herrlag oavsett vilket seriesystem laget spelar i, en regel som få verkar känna till. Däremot kan herrarna inte spela i ett damlag.

– Det har hänt flera gånger att domaren kommer fram till mig och ifrågasätter om jag verkligen får spela, säger målvakten Evelina Olofsson.

Inom flick- och pojkfotbollen är det vanligt att lagen blandas, men Evelina påpekar att det är viktigt att låta tjejerna utvecklas i sin egen takt utan att de ska behöva känna någon press.

– Jag tror inte på en framtida serie som består av lag som är uppblandade med damer och herrar. Jag tror det är viktigt att hålla det isär. Däremot är det bra om damerna får träna ihop med herrarna, det kan vara utvecklande, säger hon.

Tuffare tag

Evelina medger att damfotbollen skiljer sig en del från herrfotbollen, inte minst när det gäller det fysiska spelet på plan. Under matcher har motståndarna försökt med att få henne ur balans genom att fälla spydiga kommentarer.

– Det finns tillfällen då jag fått lite förslag på vad de vill göra med mig och att de vill byta telefonnummer. Men det biter inte på mig, säger Evelina.

Även om både spelet och skotten är mycket hårdare inom herrfotbollen, så har Evelina sina små knep.

– Jag har en backlinje som hjälper mig med de tuffaste spelarna. Men jag är tuff själv och försöker göra lite fula knep för att klara av dem.

Ratad till hyllad

När det är dags för match är det många åskådare som hejar lite extra på Evelina. Hennes arbetskamrater i köket på Värnamo sjukhus är stolta över hennes fotbollskarriär.

– Vi tycker att det är häftigt att hon spelar i ett herrlag. Men hon är lång, stor och tuff så det passar henne väldigt bra, säger kollegan Ellinore Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.