Fredrik Bergman har följt EU-migranters väg från tiggeri – till eget arbete Foto: Karin Ahlgren

Han har följt gatans entreprenörer – från tiggeri till eget arbete

Publicerad

Gatans entreprenörer. Så heter en nyutkommen bok av Fredrik Bergman. I boken har han följt EU-migranters väg från tiggeri till eget arbete.

– Det var roligt att få skriva om det här. Om dem som är lite framgångsrika. EU-migranter skildras ofta i så mörka ordalag. Men precis som i alla andra migrationsrörelser, så finns det naturligtvis dem det gått bra för, säger författaren Fredrik Bergman.

Och det är om dem boken handlar. Om de människor som på olika sätt hittat vägen från tiggeri till försörjning och arbete.

Fredrik Bergman har rest runt i Sverige och träffat en del av de EU-migranter som det gått bra för och som kunnat lämna sin plats som tiggare.

Tillverkar kvastar och korgar

I boken skriver han om musiker och bärplockare, om en kock och en man som tillverkar kvastar. Och om Sorin Boncuescu som kom till Sverige, från Rumänien, för tre år sedan i hopp om att hitta ett jobb, men som för två år sedan skapade sitt egna jobb när han började tillverka korgar, något han haft med sig sedan barnsben.

Vi träffar Sorin på Öland. Framför sig har han en korg han arbetar med. Han trär de smala sälgkvistarna upp och ner och formar sakta det som ska bli en korg.

– Det här är mitt liv och så här får jag mina pengar och med dem kan jag försörja mina barn hemma i Rumänien, säger han.

”Samma rättigheter i allt väsentligt”

Men boken som Fredrik skrivit handlar inte bara om gatans entreprenörer, utan innehåller också ett par kapitel som handlar om vilka rättigheter en EU-medborgare har som kommer till Sverige.

– Alltså nu är vi med i EU och EU-medborgare har samma rättighet som svenskar, i allt väsentligt. Vi har ju fri rörlighet i EU. Det spelar ingen roll om du kommer från Bulgarien eller Tyskland, man kommer från ett EU-land och har rätt att jobba och studera i andra EU-länder och därför var det viktigt att skriva vilka rättigheter de här människorna verkligen har.

– Det hoppas jag att den här boken kan visa. Och att livet kan bli väsentligt bättre och värdigare, för kanske en människa bara. Men då är det bra, säger Fredrik Bergman.

Fredrik Bergman blev årets entreprenör för sitt arbete med föreningen Macken i Växjö. Där ansvarade han bland annat för en skola i entreprenörsskap för människor som befann sig utanför arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer