Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Frida Sundqvist-Halls förklaring till varför hon bytt parti två gånger. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Frida har hunnit med tre partier – på en mandatperiod

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Uppvidingepolitikern Frida Sundqvist-Hall har hunnit med tre partier på en mandatperiod. Det är flest partibyten i Kronoberg under den tidsperioden. För SVT Nyheter Småland berättar hon hur det kunde bli så.

– När jag gick till val med centern 2018 ville jag ha kvar Solgården. Men efter valet ändrade centern sig och ville lägga ner boendet. Då är jag ändå ganska stolt över att jag stod fast vid att jag inte ville lägga ner det, säger Frida Sundqvist-Hall.

Den infekterade frågan om Solgårdens avveckling är den genomgående röda tråden i Frida Sundqvist-Halls politiska karriär. Efter att ha jobbat som undersköterska på just Solgården i nästan 20 år bestämde hon sig för att ge sig in i politiken, samtidigt som hon vidareutbildade sig till socionom.

– Jag kände att jag ville förändra på riktigt. Då har jag förstått att man gör det i den politiska arenan och inte i en verksamhet, säger Frida Sundqvist-Hall.

Politisk ”walk of shame”

Efter valet 2018 kom Frida in i kommunfullmäktige med Centerpartiet, men efter Solgården-sveket valde hon att byta parti. Då föll valet på LPO (Landsbygdspartiet oberoende). Men tiden där blev kort, då Frida tyckte att partiet styrdes med ”diktatoriska inslag”.

– Det fanns dialoger i ridåerna som jag inte uppskattade.

Tillsammans med några andra före detta partikamrater, som också lämnat LPO, blev Frida en politisk vilde i kommunhuset. Hon valde att behålla sina politiska uppdrag i kommunens nämnder och styrelse.

– Själva fullmäktigesalen är som en lejonkula. Du måste gå the walk of shame. Det är när du blir politisk vilde och blir av med din logga, du får ett streck som partibeteckning och får sitta var det passar.

Våren 2022 meddelade Frida att hon ansluter till Kristdemokraterna i Uppvidinge. Nu står hon på partiets lista till kommunfullmäktige.

– Jag ska öppna Solgården, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet