Fritidsbanken i Ljungby hade cirka 1500 utlån under 2018 Foto: Ljungby kommun

Fritidsbanken i Ljungby välbesökt – över 1000 utlån förra året

Uppdaterad
Publicerad

I Ljungby har fritidsbanken blivit en succé. Det säger samordnaren Camilla Ahlqvist Öhrn.
– Jag kan inte förstå varför Växjö, som ska vara en grön stad, inte har någon sådan verksamhet, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Enligt Camilla Ahlqvist Öhrns egen statistik genomfördes omkring 1500 utlån förra året. Och enbart i januari i år så var antalet utlån 100 fler än i januari förra året.

– Det har ökat jättemycket på ett år. Folk skänker jättefina saker och de kommer verkligen till nytta. Det är turister, hemvändare, och personer från andra kommuner där det inte finns någon fritidsbank som kommer hit. Men den största gruppen av låntagare är kommuninvånarna själva, berättar Camilla Ahlqvist Öhrn.

Öppnade i oktober 2017

Fritidsbanken i Ljungby öppnade under hösten 2017. I början var det trögt, enligt Camilla men efter en rejäl marknadsföring i sociala medier har intresset ökat lavinartat.

– Sen är jag också ute och informerar en hel del i skolor och på företag om hur Fritidsbanken är och hur exempelvis företag kan stötta.

Enligt fritidsbanken.se finns det ett 90-tal fritidsbanker i Sverige. Camilla Ahlqvist Öhrn berättar att den första fritidsbanken som startade i Värmland främst riktade sig till grupper som inte har medel att köpa sin utrustning själva.

”Simfötter på semester”

– Men det är viktigt att påpeka att alla får ju låna. Här i Ljungby är ingen grupp mer representerad än andra. Just nu har vi exempelvis simfötter som är på semester i Thailand, säger hon med ett skratt.

  • Finns på 87 platser i Sverige
  • Fungerar som ett bibliotek fast för sport- och fritidsprylar
  • Utlåningstiden är 14 dagar
  • Tjänsten är helt gratis, du betalar varken innan eller efter ditt lån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet