Så här ser det ut vid en fritidsbank i Skåne. Foto: Helene Blob/SVT

Nu vill S och V öppna en Fritidsbank i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Växjö har lämnat in en motion om att öppna en så kallad Fritidsbank i kommunen. Där ska det finns möjlighet att låna utrustning för olika sport- och fritidsaktiviteter helt gratis, i stället för att behöva köpa nytt.

– Det är ju motsvarande en biblioteksverksamhet fast med idrottsutrustning, skulle man kunna säga, säger Vänsterpartiets Maria Garmer.

En Fritidsbank i Växjö skulle bli den femte i Kronobergs och Kalmar län. De fyra som redan finns ligger i Ljungby, Tingsryd, Hultsfred och Kalmar.

– Vi har tittat på flera olika kommuner i Sverige och min uppfattning är att det har fungerat bra och att man är nöjd med det.

Ska öka jämlikheten

Fritidsbanken är en plats där man kan låna sport- och fritidsutrustning, som till exempel skidor, skridskor, inlines och flytvästar kostnadsfritt under 14 dagar. Syftet är att uppmuntra till idrottsutövning samtidigt som plånboken inte styr vilken aktivitet man har möjlighet att prova på.

– Om någon vill testa en idrott behöver de inte köpa utrustning på en gång. Alla kan få prova den sport de vill utan att ekonomin står i vägen, vilket skulle öka jämlikheten i kommunen, säger Maria Garmer.

Återbruk i fokus

I motionen menar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet också att en Fritidsbank skulle underlätta för kommunens miljömålslöften. Att återanvända saker i stället för att köpa nytt är en hållbarhetslösning.

– Vi har tittat på Ljungby och Tingsryd där de tar emot överblivet material från föreningslivet och från allmänheten, fräschar upp det lite om det behövs och lånar ut. Konsumtion är en stor miljöbov och vi behöver bli bättre på att återanvända, säger kommunalrådet Tomas Thornell (S).

Här finns fritidsbankerna Kronoberg och Kalmar

  • Ljungby, Föreningsgatan 7
  • Tingsryd, Torggatan 15
  • Kalmar , Verkstadsgatan 3
  • Hultsfred, Aspedalsgatan 2

Källa: Fritidsbanken.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.