Foto: DHR

Funktionshindrades organisation om fallet Emil: ”Politikern kan inte sitta kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Att politiker uttrycker sig klumpigt är inte ovanligt, konstaterar DHR:s förbundsordförande Rasmus Isaksson, men att någon hängt ut en omsorgstagare i sociala medier har han aldrig upplevt tidigare.

Rasmus Isaksson är upprörd över att socialnämndens ordförande diskuterat  23-årige Emil Hellkvists ärende i en Facebook-grupp med 15 000 medlemmar.

Han menar att förtroendevalda bör tänka på hur de använder sociala medier.

Kalmar

– Det låter som att man behöver en uppläxning kring kunskaperna om sekretess och om vad man kan säga och inte säga.

– Att politiker uttrycker sig klumpigt och felaktigt är något som vi har stor erfarenhet av. Spontant har jag problem att se att han kan sitta kvar.

Behov ska inte förlöjligas

Rasmus Isaksson menar att man måste kunna ha förtroende för de politiker som beslutar kring insatser som ges, och att de har en värdig inställning till individen och sekretessen.

– Vi söker inte insatser för att vi tycker det är roligt eller är lata. Vi gör det för att vi vill ha ett liv som andra. Det ska inte förlöjligas eller hanteras oaktsamt, säger han.

Enligt Rasmus Isaksson blir stödet till funktionshindrade mer och mer ifrågasatt från politiskt håll och klimatet har blivit väldigt hårt när det gäller insatser för personer med funktionshinder.

Den politiker som uttalat sig om Emil på sociala medier har avböjt att tala med SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet