Emil Hellkvist vill jobba men menar att Arbetsförmedlingen har motarbetat honom. Foto: SVT/TT

Fallet Emil Hellkvist: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Rullstolsburne Emil Hellkvist i Kalmar vill jobba men menar att Arbetsförmedlingen i flera år har motarbetat honom. I somras blev hans ekonomiska situation akut efter att han förlorat sin aktivitetsersättning från Försäkringskassan.

Emil föddes med en cp-skada och hamnade i rullstol efter en operation för några år sedan. Efter att ha tagit studenten 2015 åkte han till Arbetsförmedlingen för att söka jobb.

När han har varit inskriven i drygt ett år gjordes en utredning som visade att han inte var arbetsför.

– Under året som gått har jag då praktiserat på en Ica-butik. I detta skede var även Försäkringskassan inkopplade och de ansåg att jag kunde arbeta, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Juni 2017

Utredningen som gjordes av Arbetsförmedlingen ska ha fått Försäkringskassan att ändra inställning. Emils aktivitetsersättning villkoras med att han inte fick arbeta i mer än fem timmar i veckan.

Beslutet löpte ut i somras, varpå Emil återigen gick till Arbetsförmedlingen, där han menar att han fick ”ett otrevligt bemötande och kalla handen”.

Därefter sökte han ekonomiskt bistånd från socialtjänsten, som gav honom avslag eftersom han inte ansågs ha gjort nog för att hitta ett arbete.

Januari 2019

Efter ytterligare avslag hotas Emil av vräkning. För att få ihop pengar till hyran startar han en insamling. Hans situation uppmärksammas i media och även Kalmarhjälpen startar en insamling. De privata gåvorna täcker hans skuld.

Februari 2019

Emil Hellkvist meddelar på Facebook att han återigen har fått avslag från socialtjänsten på sin ansökan om ekonomiskt bistånd.

Kalmar kommuns socialchef Cecilia Frid menar att socialtjänsten i november och december flera gånger har uppmanat Emil att söka stöd från Försäkringskassan, någonting han själv förnekar. Han väntar nu på att Försäkringskassan ska fatta beslut om en ny ansökan.

Februari 2019

I en grupp på facebook med 15000 medlemmar diskuteras Emils fall öppet. En av deltagarna i diskussionen är socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S). Reaktioner kommer som anser att Holmberg bryter sekretess genom att ange vilka ersättningar Emil fått och hur han skött kontakten med myndigheter.

I ett debattinlägg skriver Holmberg senare att han ber om ursäkt om någon tagit skada av hans inlägg, men att han bara ville bringa klarhet i vad som faktiskt hänt.

Februari 2019

Riksorganisationen för funktionsnedsatta – DHR – säger till SVT att man anser att Roger Holmberg bör avgå efter postningen på facebook. Man berättar också att Kalmar kommun kommer att JO-anmälas och att en polisanmälan kommer lämnas in mot Roger Holmberg.

– Vi anser att det finns så många illavarslande uppgifter kring ordföranden i socialnämnden att en polisanmälan är oundviklig, säger Rasmus Isaksson, ordförande för förbundet Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet (DHR) till SVT.

• Mars 2019

Anställda på socialförvaltningen i Kalmar går i ett debattinlägg ut och backar upp Roger Holmberg. Man skriver att det visserligen begåtts misstag, men tycker att debatten fått orimliga proportioner. I inlägget skriver 14 anställda under på att man har fortsatt förtroende för Roger Holmberg (S) som socialnämndens ordförande.

Även kommunalrådet Johan Persson (S) ger sitt stöd till Roger Holmberg. Persson delade själv inlägget på facebook och säger att alla måste ta lärdom av det som hänt.

• September 2020

Roger Holmberg åtalas misstänkt för brott mot tystnadsplikten.

• Juni 2021

Roger Holmberg döms i tingsrätten för brott mot tystnadsplikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emil Hellkvist

Mer i ämnet