Socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S) får nu stöd av anställda på socialförvaltningen Foto: Jan Magnusson Kalmar kommun/SVT

Efter hårda kritiken – förvaltningens anställda stöttar Roger Holmberg

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält kring Socialnämden i Kalmars ordförande Roger Holmberg (S) sedan han publicerade sekretessbelagda uppgifter om ett fall i en grupp på Facebook. Nu går flera anställda ut och stöttar sin kollega. De menar att medierna har skruvat upp situationen i onödan.

I en debattartikel i Barometern, som skrivits under av 14 personer som arbetar inom Socialförvaltningen, skrivs att man ”vill ta tydligt avstånd från det uppskruvade mediala tonläget” angående Roger Holmbergs (S) agerande.

Man understryker att man inte tycker att det var rätt av Holmberg att publicera uppgifterna om Emil Hellkvist på Facebook, men samtidigt skriver man att medierna ”piskat upp en hätsk stämning” genom att bland annat rapportera om krav på att ordföranden måste avgå. ”Att genom denna incident försöka att ta all heder och ära av honom, oavsett vilka motiv man har för att ingå i drevet, är något vi tar helt avstånd ifrån.”

Vill att diskussionen stannar hos myndigheterna

Incidenten har Lex Sarah-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och Riksorganisationen för funktionsnedsatta – DHR – har anmält händelsen till både polis och Justitieombudsmannen. I debattartikeln står att det ”vore önskvärt om diskussionen kunde stanna där, åtminstone i avvaktan på att vederbörliga myndigheter får slutföra sina utredningar.”

Avslutningsvis meddelar de anställda att de ”har ett fortsatt förtroende för socialnämndens ordförande” trots det som hänt.

Debattartikeln skrivs under av 14 olika namn: Anette Adolfsson, Ingrid Danielsson, Margareta Ekeroth, Jens Fridsén, Inger Hagelin, Mats Hobring, Mikael Hylén, Victoria Häggerud, Bo Johansson, Kerstin Lagerlund, Johnny Lesseur, Margit Lindholm Johansson, Mirelle Mård och Titti Ternow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emil Hellkvist

Mer i ämnet