Skarp kritik från kommunens utredare mot att Roger Holmberg (S) skrev uppgifter om 23-årige Emil Hellkvist i sociala medier. Foto: Jan Magnusson Kalmar kommun/SVT

Skarp kritik mot S-politikern Roger Holmbergs inlägg i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Nu är utredningen kring de inlägg som socialnämnden i Kalmars ordförande Roger Holmberg (S) gjorde i sociala medier klar. I inläggen spred Holmberg sekretessbelagda uppgifter om en enskild person. Enligt utredningen är det ett allvarligt missförhållande och nu ska förvaltningen utbilda personalen i bland annat sekretessfrågor.

Kalmar kommun har beställt utredningen av en extern konsult och den ska presenteras i sin helhet på fredagen. Men kommunen väljer att kommentera den i ett pressmeddelande redan nu.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och målet med utredningen är att vi ska ta reda på varför det inträffat och hur vi minimerar risken att det händer igen, säger socialchef Cecilia Frid i pressmeddelandet.

Socialnämnden ska utbildas

Utredaren föreslår flera åtgärder och enligt pressmeddelandet har Cecilia Frid redan tagit beslut om att att genomföra dessa. Bland annat ska socialnämnden varje år utbildas i sekretessbestämmelser och kring hur de kommunicerar individärenden. Dessutom ska den enskilda händelsen utredas enligt Lex Sarah.

Det var efter att Roger Holmberg i ett Facebook-inlägg bland annat gick ut med vilka ersättningar en person fått som han fick stark kritik från flera håll. I en debattartikel som Holmberg senare skrev bad han om ursäkt, men hävdade samtidigt att han ”ville bringa klarhet” i ärendet. Förbundet DHR gjorde senare en JO-anmälan mot Kalmar kommun och polisanmälde Holmberg personligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emil Hellkvist

Mer i ämnet