• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Förbundet DHR polisanmäler Roger Holmberg (S), misstänkt för ha röjt sekretessbelagda uppgifter om cp-skadade Emil Hellkvist.

Kritiserade politikern polisanmäls av organisation för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Förbundet DHR kommer att JO-anmäla Kalmar kommun och även polisanmäla socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S) sedan han röjt uppgifter om 23-årige Emil Hellkvist på Facebook.

– Vi anser att det finns så många illavarslande uppgifter kring ordföranden i socialnämnden att en polisanmälan är oundviklig, säger Rasmus Isaksson, ordförande för förbundet Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet (DHR).

Socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S) gick för en tid sedan ut på Facebook och delgav detaljerade uppgifter om vilka ersättningar som cp-skadade Emil Hellkvist sökt och beviljats. Detta eftersom han ansåg att Emil Hellkvist uppgett falska uppgifter om sin situation.

Lex Sarah-anmälan gjord

Efter att inlägget uppmärksammats gick Roger Holmberg ut med ett debattinlägg på Barometern.se där han bad om ursäkt för eventuell skada han åsamkat Emil genom att publicera inlägget på Facebook.

Socialförvaltningen har sedan dess upprättat en Lex Sarah-anmälan i ärendet. Men nu går alltså förbundet DHR ett steg längre och JO-anmäler Kalmar kommun samt gör en polisanmälan rörande brott mot tystnadsplikten mot Roger Holmberg.

Ingen helhjärtad ursäkt

– Skadan är redan skedd och jag tycker inte att det var en helhjärtad ursäkt, snarare i vissa delar ett försvarstal, säger DHR:s ordförande Rasmus Isaksson och syftar på debattinlägget där Roger Holmberg bad om ursäkt för sitt agerande.

Roger Holmberg vill inte låta sig intervjuas och hänvisar istället till sin debattartikel på Barometern.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emil Hellkvist

Mer i ämnet