Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De flesta kommunerna säger nej till fria busskort i sommar Foto: Jan-Eric Lundberg SVT

Här är kommunerna som erbjuder gratis busskort även i sommar

Publicerad

Gratis sommarlovskort på tåg och buss för skolungdomar. Det var 2018 års succésatsning, enligt många. I sommar får man betala på bussen igen. Om man inte råkar bo i Borgholm, Lessebo, Alvesta eller Ljungby som betalar kortet åt sina skolungdomar.

Förra året storsatsade regeringen 350 miljoner på gratis kollektivtrafik under sommarlovet till skolungdomar i hela landet. Satsningen var tänkt att pågå i tre år. Men (M) och (KD) drog in pengarna i den budget som klubbades i höstas och prioriterade annorlunda.

Denna sommaren får ungdomarna alltså betala sina egna kort, förutom i fyra kommuner.

Nej i Kalmar län

I Kalmar län är det nej till gratis bussresor i alla kommuner utom en. Borgholms kommun har bestämt sig för att bekosta sommarlovskortet för de ungdomar i kommunen som är berättigade till det. Det blir en kostnad på 209 000 kronor för kommunen.

Men ingen annan kommun i länet följer Borgholms exempel.

-Nej, nej, nej! säger Niklas Lundström, administrativ chef i Oskarshamn. Det var ju inte kommunens pengar, vi delade bara ut korten.

Mönsterås anger också ekonomiska skäl till att man säger nej.

-Det finns inte på vårt bord! Det säger Christina Davidsson (C), kommunalråd i Nybro. Vi har inte de pengarna.

Nja i Kronobergs län

Situationen i Kronoberg kan sammanfattas till ett ”nja” till gratis sommarlovskort. När regionens erbjudande om att köpa busskort till kommunens ungdomar för 250 kronor styck gick ut på onsdagen hade tre kommuner nappat – Alvesta, Lessebo och Ljungby (Ljungby kommer ta ut en mindre avgift av ungdomarna).

– Vi har inte hur mycket pengar som helst, men vi tycker det är viktigt att ge ungdomar den här möjigheten. Alvesta är en landsbygdskommun, många unga riskerar att bli hemmasittare. Gratis sommarlovskort är en jämlikhetsreform, som underlättar för sommarjobb och andra aktiviteter, säger Alvestas kommunalråd Per Ribacke (S).

Därmed kommer Alvesta kommun att satsa runt 370 000 kronor på sommarlovskortet.

”Inte helt lyckat”

I Växjö, Markaryd, Älmhult, Tingsryd och Uppvidinge resonerar man annorlunda.

– Vi satsar ju aldrig på kollektivtrafik annars, säger Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö. Så vi säger nej. Regionen bör betala.

– Bra tanke, men inte helt lyckad. Nu vältras ju kostnaden över på kommunerna, menar Mikael Jeansson (S), kommunalråd i Tingsryd. Och länets socialdemokrater anser att kostnaden bör delas lika mellan kommuner och regionen.

I Älmhult diskuterar man en annan lösning.

– Att kommunen skulle kunna ge ett bidrag till dem som köper sommarkort. Vi tror nämligen inte att alla använder sig av kortet och då är det ju en onödig kostnad för kommunen, säger planeringschef Paul Robertsson.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ungdomsrådet låg bakom gratis busskort i sommar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer