Ungdomsrådet bakom gratis busskort i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de statliga pengarna för sommarbusskort försvann kommer tre kommuner i Kronobergs län att erbjuda busskort för unga i sommar. Bakom detta ligger ungdomsrådet i Alvesta – som lyfte frågan i vintras.

Ungdomsrådet i Alvesta består av personer mellan 12 och 20 år som träffas varje månad. Deras uppgift är att lyfta frågor som ligger i ungas intresse och föra detta vidare till politiker.

Detta var precis vad som hände när de statliga pengarna för busskort drogs in i höstens budget. Ungdomsrådet tyckte att gratis busskort var en viktig fråga, och ställde därför frågan till kommunen om inte de kunde betala.

Alvesta

Och till sin stora förvåning fick de ett positivt svar.

– Vi tyckte det här var viktigt, därför tog vi upp det, säger Umar Kotiev, som sitter med i Ungdomsrådet.

Helt avgörande

Alvesta kommun tog frågan vidare till Region Kronoberg, som i sin tur tog fram ett erbjudande, där alla kommuner i Kronoberg kunde betala 250 kronor per ungdom. Ett erbjudande som tre kommuner nu nappat på i olika former.

På Region Kronoberg säger man att ungdomsrådets engagemang varit helt avgörande för att erbjudandet blev verklighet.

– Det är helt fantastiskt. Detta är inget som vi tillhandahållit eller gjort om inte frågan kommit från Alvesta, säger Carina Bengtsson (C), som är ordförande i trafiknämnden i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet