Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De fyra åtalade männen riskerar fängelsestraff för grovt fornminnesbrott. Hör åklagaren Magnus Ling i klippet ovan. Foto: Ur polisens förundersökning.

Fyra män åtalade för grovt fornminnesbrott i Östersjön – idag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Det var en julidag 2020 som kustbevakningen tog tre män på bar gärning utanför Ölands kust, misstänkta för att ha dykt och plundrat vrak. Vid en senare husrannsakan hos männen hittades hundratals fornminnen. Domen mot de åtalade männen skulle ha kommit på torsdagen – men sköts i sista stund fram en dag.

Åtalet omfattar tio åtalspunkter om händelser vid ett stort antal dykningar mellan 2013 och 2020. I sju av fallen menar åklagaren att männen tagit med sig föremål från vraken och i resterande tre ska de förstört fornminnen vid dykningarna, vilket framkommer i filmklipp som männen haft med sig från sjön.

Åklagaren Magnus Ling anser att brotten ska bedömas som grova.

– Jag anser att man ska bedöma detta som grovt eftersom det är uppsåtligt, systematiskt och man har fört register över det här, säger Magnus Ling, åklagare vid Kalmar tingsrätt.

Kan ha pågått i årtionden

Även om åtalet omfattar brott mellan 2013 och 2020 så finns det notiser i en dykloggbok som indikerar på att männen gjort dyk så tidigt som 1987. Männen som står åtalade är mellan 57 och 70 år gamla och hemmahörande i Kalmar län.

Även om den fjärde mannen inte var med vid händelsen i juli 2020, så menar åklagaren Magnus Ling att det går att styrka via sms och mobilpositioner att han deltagit vid ett flertal dykningar.

– Han har vid några tillfällen kört båten och jag menar att han måste ha vetat vad som hände när han var på den lilla båten när de hissade upp föremål och annat, säger Magnus Ling.

Intresserade av historia – förnekar brott

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för de tre huvudmännen. Vad gäller den fjärde mannen så yrkar åklagaren på ett mildare straff.

Männen själva nekar till brott men medger att de vid några tillfällen plockat upp föremål. I förhör nekar de till att de ska ha sålt fornfynden vidare och menar att de har ett intresse för historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer